Try Click Here!

Friday, November 7, 2014

My first baby experience :) - Labor Room

So mari sambung sini...

Lepas dah masuk 1/2 tablet untuk 1st time, sister cakap, "ok... you boleh tido"...
Depan sister aku hooray hooray la... tido kot, siapa x yang x suka? tapi belakang sister???
Aku dok tanya Zul, kalau tengah tido tiba2 sakit cemana? Kalau tengah tido, tiba2 air ketuban pecah cemana? Kalau tengah tido, nanti sakit, Zul x bangun cemana? Kalau.....................
Tapi memang hati x tenang la time tu nak tido... Tapi ngantok ni... So masa tu dalam pukul 2 camtu kot, Zul kata nak keluar cari sahur... Yang aku antara kesian dengan takut... Kalau Zul pergi sahur, kalau aku sakit cemana? Kalau Zul x keluar, dia nak makan apa? Gituuuu serabut kepala aku...
Hahahahaha... Last2 aku bagi je Zul pergi makan... Janji balik awal...
So elok lepas Zul keluar, erm pukul 2 lebih camtu kot, aku pun tido... Syiok weyh... Sejuk pun sejuk, katil pun sodap, selimut pun suam2 kuku...

So being Zul, selagi aku tak call, selagi tu dia syiok lepak makan... I'm not sure but around 4 something or 5 macam tu, sister masuk... Tanjat iolls... Rupanya time tu dia nak check bukaan...
And there i was all alone... without Zul... Time tu aku sedih... Ye la... pregnancy hormones remember? So hadap la aku sorang2 situ takda pegang tangan sesape...
Again, senak perut aku... and again... No bukaan... So sister tu cakap, "kita induced another 1/2 tablet ok?" Takkan nak kata tak ok... Ok je laa... Then... sambung lah tidurku...
Dalam 5 something Zul balik... Aku pun buat sedihlah cakap kena hadap sorang2... Huhuhu...
So after drama sedih, kesian takut nanti Zul kena berjaga bila aku nak bersalin, or aku takut aku tak ada energy nak bersalin nanti, kitorang pun tidur...
Then, pagi tu, around 8 kalau tak silap aku... ke 7 something tah, Mama and Dila sampai...
Dila takda class.. Cuti sem... So dia boring, dia kata nak datang... Ok je lah...
Pastu sister pun masuk... Dia check, no bukaan jugak kot kalau tak silap... Yet again, another 1/2 tablet... Zul? tak kisah la siapa masuk pun, sedap je dia tidur kat sana tuuu... hahahaha...

Ok, everything started after the 3rd induced...
After dah kena induced pukul 8 macam tu, aku sambung tidur... Well, selagi boleh tidur kan?
Then, aku terjaga dalam pukul 9 lebih almost 10 macam tu...
DAH RASA SAKIT CONTRACTION...
I don't get it... Orang cakap sakit contraction tu dari belakang ke depan la, tu la ni la...
But for me, senang je kalau aku nak describe sakit contraction tu macam mana...
Senggugut. Pernah senggugut tak? SEBIJIK! Just, lagi sakit, lagi kuat senggugut tu...
So pukul 10 macam tu aku perasan, contraction aku every 5 minutes...
Before aku perasan contraction tu every 5 minutes, Zul still tidur T______T
Thank god ada Dila, so bila dah pukul 10 tu, aku suruh Dila kejut Zul...
Kalau aku kejut sendiri? Memang dia tak bangun lah okay!
So back to the contraction... bertahanlah aku kat situ... Taktau apa patut buat sebenarnya...
Tapi just keep on breathing and breathing... Then, mula la sister masuk...
Oh, and hey, Dr.Seri pun dah start check aku...
Siap bergurau "Assalammualaikum.... Helloooooo... where's your smiley face Aileeza?"
Gituuuu nak ada smiley face ke time tahan contraction... Hahaha...
Waktu ni aku rasa, everything was so fast... Dr.Seri datang check bukaan, dia kata dah 2cm kot tak silap aku... Tiba2 dia kata dekat sister... "Ok, ready to transfer her to labor room"...
But before that, Dr.Seri cakap, "I akan pecahkan air ketuban you okay?"
Aku pun dalam tahan sakit, sedar tak sedar gitu lah, ya kan semua... Baru bangun tidur kan...
Oh, of course time ni Zul dah jaga... Dia pun mamai jugakkk... Hahahaha...
So aku tak perasan Dr.Seri ambil apa tapi ada tools dia la untuk pecahkan air ketuban...
Then tetiba macam zasssssssss.... Suam suammmm je kat bawah tu... Macam kencing pun ada....
Pastu ada sister masuk, dia nak masukkan ubat apetu, untuk bagi berak tu, untuk kosongkan perut kita... Woiii,, masuk ikut bontot tau... Terkemut kemut aku kat situ... Hahahaha...
Time ni sister cakap "try to hold on around 10 - 15 minutes. if tak tahan atleast 5 minutes"
Kepalaaaaaaa dia.... Tak sampai berapa minit aku dah rasa nak terberak like gila2...
Mula2 aku tahan lagi... padahal dia baru je masukkan ubat... Pastu aku tahan and tahan tapi padahal, baru seminit.. Pastu aku cakap kat Dila, "amek selipar kak lija, tak tahan dah ni"... Yang Dila boleh nak argue lagi "tapi dia kata kan suruh tahan dalam 10 minutes, ni baru 5 minutes"
MANA BOLEH TAHANNNNNNN...
Terus aku zassss masuk toilet and in few seconds, legaaaaaaaaaa oiiiiii...
hahahahahaha... Ubat apa tu weyh? Best siottt... kalau sembelit ni, senang nak membuang ni...
After dah lega membuang, baru aku terasa macam tak tahan contraction ni...
Baru rasa macam sakit gila2 tapi still, bertahan lagi ni...
Then sister bagi option untuk ubat tahan sakit... Aku ok je... Up until masa tu, tak ada plan lagi untuk aku amek epidural even malam masa the 1st induced tu, sister dah advice aku untuk amek epi...
Aku plan taknak amek epidural... So dia bagi ubat tahan sakit dulu... Kita tengok pegi dia macam mana..
Lepas dah cucuk ubat tu, diorang transfer aku pergi labor room... That time baru 10.30am...
See, everything happened so fast... Dalam 30minutes je pun dah buat macam2...

LABOR ROOM

Okay... bila dah bawak masuk labor room, masuk je aku kat pintu tu, hamaigaddddddddd...
Sejuk gila weyh labor room tu... tak tipu k... aku masuk terus menggigil...
bukan gigil sebab sakit... gigil sebab sejuk nak mampuih... Aku sampai mintak 2 selimut dekat sister sebab sangat2 tak tahan sejuk dia... Sister tu cakap memang labor room sejuk...
Aku kan 1st time, mana la aku tau... Huhuhu.. Yang Zul, dengan short pants... Member tu lagi la sejuk... Hahaha... Tahan je la... Nak buat camne...
So lepas dah baring, aku rasa macam kaw kaw ngantok... maybe because of the painkiller...
Homaigaddddd lagi... Best gila aku cakap kau the painkiller... memang lalok...
Aku tidur je.. mula2 tak rasa sakit tu... more to lalok... Zul cakap aku macam orang hisap dadah...
Hahahahahaha... Aku ada ingat Zul cakap something kat aku, tapi aku taktau aku response apa...
Pastu aku sedar dah macam pukul 1 lebih ke 2 lebih macam tu... Tak ingat sangat la...
Time tu dah rasa sakit yang gila2... Sister ada jugak keluar masuk untuk check bukaan...
Dia punya sakit contraction tu, sampai nurse tu seluk2 pun dah tak rasa apa... Macam dah numb...
Aku plan taknak amek epi kan, tapi memang tak tahan.. So aku cakap kat Zul, aku nak painkiller tu lagi... Then Zul pergi panggil sister tu, sister tu cakap tak boleh... Sebab gap kena atleast 4 jam baru boleh amek... Masa tu tak sampai 4 jam lagi... Bila sister tu keluar, aku dah bising2 kat Zul cakap nak painkiller... Memang tak tahan "senggugut" aku ni... Then nurse masuk, dia bagi another option, Gas.
Aku tau pasal gas ni pun dari blog kak filla. Dia pernah cakap, kalau tak pandai sedut, memang boleh lalok. Aku cakap kat nurse tu, takpe, aku nak try gas. Nurse pun bagi. Degil lagi ni taknak epi..
So aku pun taktau lah aku sedut betul ke tak... Tapi... Aku lalok lagi sekali... Hahahahahaha...
Then dalam almost 4 kot tak silap aku... Ke 3 lebih, ke 4 lebih.. Tak ingat.. Tapi around2 time tu la...
Gas, ke, painkiller ke, apa pun tak boleh pakai dah... Aku time tu dah weak... Maybe sebab lalok kot.. Ke mamai ngantok pun aku taktau... Ke sebab dah weak sangat dok tahan sakit... Zul ada sebelah aku, yang aku ingat, sister tu ada jugak, dia cakap aku macam dah lemah sangat, dia suggest amek epi...
Aku degil lagi time ni cakap taknak...
Lama sikit, Zul cakap dia sampai kesian dekat aku... Dia cerita, dia kata muka aku sampai dah takde darah... Dah pucat teruk... Tu kot sebabnya dia panic... Terus dia cakap kat nurse, bagi aku epi...
Then dia sign2 apetah aku nampak, tapi for sure.. Aku memang dah tak larat... Tapi sempat gaduh2 lagi dengan Zul... Aku cakap taknak... and actually.. aku takut... Tapi Zul beriya cakap amek je, takkan aku nak macam ni... Dia tak sampai hati tengok...
Lepas tu Doc masuk...  Doc ni specialist epi aku rasa...
Masuk2 je "alahai... kesiannya... sakit sangat la tu"
Apakah maksudnya? Hahahaha... Agaknya betul pucat teruk kot muka aku sampai dia cakap camtu..
Masa ni lah aku dok ingat cerita Ayu, cerita orang sana sini...
Well, actually, everything is mind over matters...
Doc tu positionkan aku... cara membongkok... Agaknya sebab dia nak rasa tulang belakang aku... Aku pegang Zul time ni... Tak berhenti mulut aku selawat... Sumpah time ni aku taktau kenapa takut sangat...
Dah la tu, sejuk pulak tu...
But, macam aku cakap, semuanya mind over matters... Waktu takde contraction je, Doc tu ready nak cucuk aku... Tiba2, dia cakap.. DAH! It's done!

MIND OVER MATTERS GUYS!
Aku rasa sakit sikit je sebenarnya... Sakit yang boleh handle... Cucuk jarum kat tangan tu aku rasa macam lagi sakit dari cucuk epi... Aku tanya Zul, dia kata Doc masukkan tube dekat tulang belakang aku.. Tube tu masuk ubat... And yes... Lepas tu aku tak rasa contraction...
Time tu baru aku macam tarik nafas lega... Fuhhhhh... Cayalah doc tu! Hebak uuuhhh...
Kalau lah aku tau Zul bagi aku amek epi, dari awal lagi aku dah mintak epi... Buat pe payah2 aku nak rasa sakit tu... Hahaha... But, kalau tak experience sakit contraction tu, tak best lah jugak kan :)
So, after not so long lepas amek epi tu, well, bila aku cakap not so long, it was really not so long after that, aku rasa nak terberak! Time ni dah pelik, aih... Nak bersalin dah ke?
Ni rasa nak terberak kaw kaw ni... Lepas amek epi tadi, Zul ada dengan aku.. Sister pun ada masuk untuk check aku... Tapi after that, sister tu keluar.. I guess, ada la kot dia nak panggil Doc or nak ready2 ke ape ke kan.. Yang Zul, dia cakap nak keluar jumpa Kak Yin and Dila... Reason sebenar is dia sejuk... Oh, aku bagitau kan dia pakai short mula2? Aku tak sedar bila dia tukar seluar panjang.. Hahahaha.. pity you husband..

Ok, back to the story...
Lepas elok Zul keluar... Aku rasa nak terberak gila! Like gila2! Aku dah dup dap dup dap dah ni...
Ni nak bersalin ni.. Aku tau ni nak bersalin dah ni... Mana function epi ni?  Kalau aku tau sikit lagi je aku nak bersalin, baik takyah... Ceyyyyy... confident ni.. Puiii :p
Pastu aku tengok je pintu bilik tu... Sorang lalu lalang pun takde... Pastu aku jerit la panggil sister, tak ada sape dengar.. Aku panggil Zul, pun tak dengar... Aku dah cuak gila.. Kalau baby terkeluar camne? Pastu aku cari button yang tekan panggil nurse tu... Tak de weyh... Ke aku tak nampak pun taktau..
Tapi memang gelabah jugak la sorang2 time tu...
Pastu sister masuk... Alhamdulillah... Terus aku bagitau dia... "Saya rasa nak terberak sangat2 ni"
Then dia keluar kejap panggil Dr. Seri... Then tiba2 Dr.Seri masuk...
Dr. Seri seluk and aku tengok je dia... Pastu dia cakap dekat sister2 yang ada kat situ, jap jap nak ingat balik.. Ok, ada 3 orang nak tolong time tu...
Dr.Seri senyum, and bagi signal kat diorang... Muka dia mula2 macam "Op... Dah... *smiley face*"
Aku guess lah ehh... Dah 10 cm and ready to push!!! Hahahahahaha....
Wait! Zul tak ada... Dia still dekat luar... Then, dengan lemahnya aku cakap kat sister...
"Husband saya... Husband saya mana"
Then dia keluar.. Time ni sister2 semua dah position kan aku dah... Aku time ni takut sangat Zul pergi tempat lain... Then tiba2 aku nampak muka Zul dekat langsir tu... Pastu dia pandang aku, tetiba dia pun
"Eh, dah nak bersalin ke???" OMGGG honey...

Okay... next entry puhleaseeeeeee :)

Thursday, October 30, 2014

My first baby experience :) - Induced

Hi and Assalammualaikum...
Cewahhh tudia... macam nak bagi ceramah ni... Kahkahkah...
Okay... Sebelum terlupa (well, i don't think i can ever forget),
marilah kita cerita experience iolls deliver baby iolls tu...
And finally tertulis jugak entry priceless ni.. Walaupun anak dah 3 bulan... wiwiwiwi...
Well, aku sajikan without gambar dulu okay? :)

BEFORE INDUCED

Ikutkan doctor, 16th July 2014 is my due date... but on this day, aku adalah berjalan dan jalan dan jalannn je... oh... dan lepak dan relax dan semua benda yang aku buat mungkin boleh buat orang jealous and that is,
TAK BUAT APA2... kahkahkah...
A week before until due date aku, 1 tanda pun tak ada...

NO contraction.
NO blood stain.
NO pecah pecah air ketuban.
NO nothing.
NO sakit sakit.

Ya rakan rakan, anak aku suka duduk dalam perut aku gamaknya. Mungkin lemak lemak mak dia ni boleh warmkan dia kat dalam tu... Hikhikhik... Tapi yang sebenarnya, aku risau jugak... Kemain tak ada pape... Normal ke idok aku ni? Hihihi... But according to doctor... Everything is normal...
1 thing aku bersyukur, darah tinggi ke, kencing manis ke, 1 apa pun takda... Alhamdulillah sangat...
So masa hari rabu due tu kalau tak silap, aku ada kat rumah... Petang kemain siap gi bazaar bagai... Nak berjalan kan... Konon bagi laluan bukak lah... Tapi nan hado ye...
Pergi bazaar pun, orang2 kat bazaar yang bagi laluan kat aku sebab kemain takut tengok perut...
So masa check up before due tu, on the 14th kot kalau tak silap, the monday before, dah discuss dengan doctor... Memandangkan 1 hape tanda pun tak ada, if on the 16th tak keluar jugak anak aku ni, then no choice, aku kena induced...
ye... INDUCED!

Dengar cerita, induce ni sakit... Apa lagi, iolls gerun lah... Aku kan semua benda pun aku takut...
So after discussed, doctor cakap, she gave me 10 more days after the due date...
It is better untuk baby grow outside then inside... geddit?
Which means, paling lewat pun on th 26th lah... But, kita raya on the 28th kan, aku taknak raya kat hospital oiii... And i'm sure doctor pun taknak raya dekat hospital... Siapa je nak raya kat hospital?
Habaq mai sini nak jumpa dia ok ke dak... Huhuhu...
So bila pikir balik, takkan nak tunggu... Sebab nanti kesian la Mama... nak jaga aku lagi, takkan diorang pun nak raya kat hospital... No no no...
So after discussed lagi, we chose 21st... sebab atleast a week before raya untuk prepare lah orang kata... and it's Monday... hari kelahiran Nabi s.a.w. :)
Tapi yang lecehnya, if on the 16th tak ada tanda, start 17th, everyday aku kena datang hospital untuk buat CTG... Ulang alik la jugak khamis, jumaat and sabtu tu...
Result CTG? As expected, no contraction -.-

Yang bestnya, Dila nak on the 19th... sama dengan birthday dia... Papa nak on the 15th sebab Nuzul Al-quran... but none of this date anak aku keluar... Hahaha... So harapan tinggal harapan lah diorang tu... Hihihi... Doctor suruh aku have sex untuk bagi laluan senang bukak... Kemainnn... Hahahaha... Tapi Zul adalah penakut ye... Huhu... Ampun, story 18sx pulak...
Then doc suruh aku jalannn sampai ke sudah, mencangkung lah bagai, basuh bilik air semua...
Gigih la aku mencangkung kalau dekat dapur tu nak amek pinggan mangkuk segala... nan hado...
Then hari apa tah aku tak ingat, sabtu kot... 19th tu, that day... 1 hari suntuk kerja aku adalah berjalan...
KLCC - Avenue K - KLCC (pagi sampai petang) pastu Kota Damansara the same day kot...
Tapi yang sakit bukan perut... Kaki yang sakit... Gila kau... Tak pernah aku gigih berjalan macam tu...
But still... nan hado...

So on Sunday tu dah tau dah, malam tu akan pergi serahkan diri... Aku cakap kat Mama, lepas buka puasa lah... Boleh aku tumpang2 makan sekali dengan orang puasa semua...
Hari last untuk minum ais, untuk makan sampai puas, untuk relax...
Tapi memang betul pun, ye ye aku makan... Hahahaha...
Tapi yang sakit hati, kemainnn feeling feeling makan, tup tup dah pukul 10pm...
Pukul berapa nak check in??? Hahaha... So bersiap lah aku nak check in...

HARI MENYERAHKAN DIRI (INDUCED DAY)
(kemain macam serah diri kat polis)

Sampai dekat registration counter pukul 11pm... tup tap tup tap tunggu bilik hotel ai siap,
dapat check in pukul 11.30pm...
Ya ampun... Dari nak keluar rumah, mulut aku dok bismillah bismillah, selawat banyak kali...
Aku rasa induced ni lagi takut sebab kita tau bila kita akan rasa sakit tu... Kalau macam sape2 yang normal, korang akan macam "tiba2"... Tiba2 rasa sakit, tiba2 air ketuban pecah, tiba2 terkejut bangun tidur... Ni tak, aku tau bila aku nak kena bersalin, aku tau bila aku nak sakit, aku tau bila aku nak kena seluk bagai pe semua so perasaan takut tu lagi berganda...
Sampai lah dekat registration tu, aku punya la diam.. Serious takut, tak tipu...
Sampai la naik kat bilik...
Dah la tu, bila sampai kat bilik, tak dan aku nak godek2, sister tu suruh aku bukak baju semua, pakai gown dia bagi, and dia akan terus masuk jarum kat tangan...
Aku pun terus macam, apakahhh... lek lek la duluuuuu... Lagi la aku seriau...
Dah tu, nak taknak, aku pun pergi la bersiap... On time ok sister tu datang...
So diorang pun set up lah aku...

Ni dekat bilik apa ke nama tah... Before pergi labor room, dia letak kita dekat bilik ni...
Baru berangan nak buat macam rumah sekali dia kata, nanti lepas bersalin, tak duduk bilik ni pun..
Gituuuuu... nasib baik dia bagitau, kalau tak, tongkang pecah jadinya...
Then, sementara sister tu nak datang, Zul ada homework... Aku peratiiii je...
Dia dok "ya" "ya" bila sister tu bagitau dia apa kena isi... Tapi aku tau, 1 benda pun dia tak paham... hahahahaha... Last2, kakak aku yang isikan T____T
Pastu sister tu masuk... Kena cucuk jarum kat tangan which sakit dia homaigaddd...
Then dia check heart rate, contraction semua...
Semua pun okayyy je... Macam takde apa... Masa tu pukul 1200am macam tu... Kira dah masuk 21st dah... Then dia kata jap lagi nak check opening dah berapa... Time tu lah aku bye2 dengan semua...
Oh, macam rombongan ye... Mama, Papa, Kakyin, Dila pun ada... Zul mestila kena ada...
Time tu macam nak nangis, aku nak jugak mintak2 maaf semua tapi family aku ni jenis relax habis... Diorang gelak2 bahan2 bagai time nak balik tu so rasa macam tak jadi la nak sedih2... Hahaha...

So 1230am macam tu sister datang... Dia nak check bukaan... Ada aku dengan Zul je... Aku taktau dia nak check cemana, pakai benda ke apa ke, aku taktau nak kangkang ke apa semua cemana, aku taktau macam mana caranya... So... ada sikit terkejut laaa...
Dia suruh kangkang... yang aku pulak, dandan tak tahan sejuk... gigils kaki ai...
Sekali dia masukkan taktau la jari ke tangan ke, zuuppp... senak oiii perut aku...
Pastu dia kata, x ada bukaan... Laluan ni ada 2 bukaan... 1 dalam, 1 luar... yang dalam baru 1 cm tapi dia kata tak ada effect pun... Kita nak bukaan yang luar tu... Tapi nan hado... 0 cm la kiranya...
See, nak kena induced pun nan hado... So dia kata, "kita induce ya... 1/2 tablet dulu"
Yang aku dok pikir la, induced tu cemana? Sekali zuuuppp dia masukkan tangan lagi sekali...
Lahhhh.. rupanyaaaaaaaaa masuk tablet tu kat bawah... Tanjat iolls...
Masa 1st time kena seluk tu, aku pandang Zul je... Ya ampun.. aku kan emosional lebih seminggu 2 minggu before nak induced ni... Dok la mintak maaf memanjang kat Zul... Takut weyh.. Banyak dosa... Hahahaha...
So masa tu pun nampak lah muka Zul pun macam kesian kat aku...(ke aku yang perasan?) Sebab dia tengok sendiri aku kena seluk tu semua cemana... Tapi part nak masuk tablet tu kejap je.. Yang part nak check2 bukaan tu yang missy tu tolak2 aku... Yang tu yang aku fffuuuuhhh lah kejap...


To be continue..........