Try Click Here!

Friday, April 24, 2015

5 years of bittersweet moments :')


Bukan senang nak buat decision ni... Tapi Alhamdulillah... Allah sebaik2 perancang...
Bila aku ditransfer ke Cheras, aku tak dapat tahan pressure dekat sana...
Selama aku bekerja, aku dapat bos atau superior yang kepala sempoi...
Kerja tetap jalan, tiptop.. tak ada masalah.. kalau ada masalah, confirm lah boss naik hantu..
Tapi lepas tu okay la semua... gelak2 ke... yang penting, operation semua smooth...
Dulu dapat pulak staff team yang committed, teamwork terbaik, tak berkira, kepala sempoi, baik hati, respect management, ceria, tak ada masalah disiplin... then bila dapat ke Cheras, semua yang memang bagi aku, penting untuk operation tu berjalan dengan smooth,
tak ada... lagi aku tambah down...

Manager aku bagus... sangat bagus... dia memang terbaik... ni aku tak perli tapi ni betul...
systematic... sangat sangat... tapi... tu lah... too strict and too stiff... tapi dalam muka garang dia, he's a family man tau... very... and sangat understandable kalau aku nak kena emergency pasal Mika...
And the top management now, entahlah... i prefer the previous CEO... hahaha...
and staff team yang... hmmm... tak macam team aku before...
So semua ni contribute untuk aku resign... Kalau mintak transfer, takkan aku nak bagitau semua reason tu... So, this is the only choice... Bila kau tak confortable working, sampai bila2 pun kau akan rasa terseksa... Kau takkan enjoy even if you love the job...

Lagipun, since ada Mika, aku tak boleh balik 3 pagi lagi... Kesian Mika... and kesian parents aku, kesian kakak and adik aku untuk jaga Mika waktu malam padahal besoknya diorang kerja and ada class... Banyak sangat diorang tolong aku and tak sampai hati jugak nak tinggalkan Mika malam2...

So lepas pikir panjang, and Alhamdulillah, lepas ada Mika ni, tak lama lepas tu, dapat offer...
Better place, better company, better salary... Even sometimes kena kerja weekend and public holiday but still, the working hours tak memerlukan aku balik pukul 3 pagi lagi...

Elok lepas last day aku haritu, besoknya Mika demam... musim sekarangkan...
Then more than 3 days demam dia, isnin decide jumpa doctor... Terus admit...
Rupanya ada tonsil... Nasib baik aku ada gap 2 minggu before kerja baru... So harini baru nak discharge... 5 hari admit... 5 hari mommy takleh buat apa2... tapi nasib baik mommy tak kerja...
Boleh jaga sayang mommy sorang ni... Minggu depan pulak Mama, Papa, Kakyin semua pergi umrah... Sekali dengan Kak Ila, Uncle Jan and Mak Njang Idah...
Nasib baik Mika admit minggu ni... Semua ada lagi...
Sebab tu aku cakap... Allah sebaik2 perancang... Semua dia atur cantik je...
Kejap lagi ready nak discharge... Terkejar kejar jugak nak buat semua benda...

Mommy buat semua untuk Mika... Alhamdulillah... Semua rezeki untuk Mika...
Tapi tak tipu, memang aku akan rindu... Dari february 2010... Aku start dengan part time... naik jadi supervisor... then tunggu entah bila nak naikkan aku jadi ACM sebab aku kan jenis tak suka kipas... Even aku dah perform walaupun location aku low volume, diorang tetap tak nampak... Even previous manager aku dah recommend nama aku... tetap tak ada pape... Even dah pergi assesment 3 kali, tetap tak ada pape...
So bila dapat RM baru, dia nak confirmkan aku... tapi by that time, aku dah dapat offer...
Tapi takkan lupa... 5 tahun 2 bulan dengan TGV... lama tu weyh...
Macam2 kerenah... Macam2 pengalaman... Macam2 perangai customer...
Tapi yang paling aku sayang, tetap Shamelin... Aku open location tu... Bangga weyh...
Ahhhh... rindu Shamelin... rindu sangat...
5 years of bittersweet moments...
Now, it's time to move on...

MAYBE aku boleh blog balik? Wahahahahaha... Hopefully....

Thursday, April 23, 2015

My first baby experience - Here comes baby ZM :)

THIS POST SEPATUTNYA DI PUBLISH TAHUN LEPAS YA... SO BACALAH SAMBIL BAYANGKAN, ANDA DI TAHUN 2014... SEKIAN :))
NI GARA2 KENA TRANSFER KAT CHERAS SANA NUU... PFFTTT

I know i know... berjanggut kan nak tunggu aku habiskan entry pasal bersalin dulu nuu.... hahaha...
Sorry... entry sebulan sekali... kebetulan masuk november haritu aku kena transfer to location much more busier than shamelin... Nak duduk depan PC pun x dapat ye kawan2...
So, this is going to be my last post for 2014... and it's going to be about my son...
Jom sambung...


LABOR ROOM
So, bila Zul dah masuk, baru aku mulakan process push... because of epi, yang aku ingat, aku sakit nak berak je... tapi tahap yang uihhh... tak tahan.... but... aku letih sangat and again, maybe because of the painkiller, aku tak larat... quite few times jugak push aku...
But, when it comes to the pushing part, aku lupa habis teknik2 nak push... or, yang sebenarnya aku tak pandai push... that time, semua sister memang tolong... kebetulan aku ikat rambut...
1 of the sister suruh Zul bukak getah rambut tu... kononnya, kalau aku ikat rambut tu buat susah baby nak keluar... i don't know betul ke tak... kitorang ikutkan jela...
Aku sampai nak terpejam mata... But doctor marah lah cakap jangan pejam mata, takut aku tido...
kalau dah tido camne nak push kannn...
Then diorang tanya ada air apa2 tak... nasib baik ada air zamzam time tu...
Diorang suruh Zul bagi aku minum sebab dah nampak aku takde energy...
Then 1 of the sister amek air zamzam tu and sapu dekat perut, untuk senangkan baby keluar...
Perut dah kosong... nurse tu siap tekan2 perut aku... because baby dah kat bawah dah pun...

It was quite scary though... Took sometimes untuk baby keluar... All because i don't know how to push.... the scary part sebenarnya sebab aku dengar heart beat baby dah slow time tu...
Dengar heart beat slow tu yang buat lagi takut...
Tu yang buat lagi cepat nak push, tapi time takde contraction pun aku push... salah tu yeeeeeee...
Then, doctor dah risau sangat dah... So she got no choice, kena lah vacuum sikit...
Aku baca situ, dia tulis kiwi vaccum... Aku tanya Zul benda tu macam mana... Dia kata some sort like pam apetah... Then after that, suddenly, doctor tarik keluar baby aku... and dia terus letak kat perut... aku sedar2 tiba2 atas perut aku rasa berat and suam2...
and the doctor asked Zul nak potong tali pusat tak, and Zul pun of course cakap nak...

Yang untung sebenarnya husband kita... Macam Zul... Well, credit aku bagi dekat dia...
Dia berani... and aku pun taktau dia seberani tu...
Bila doctor cakap kepala baby dah nampak, dia jenguk... dia tengok and he said

"b... b... dah nampak kepala anak kita b..." "sikit lagi b... sikit lagi b"

Dia yang tengok dulu... Kita mana boleh tengok kan? And dia yang dapat potong tali pusat...
Dia yang nampak anak aku kena vacuum... Dia yang nampak doctor tarik keluar baby...
Ladies, husband kita yang beruntung... Credit to them also for being so brave...
And after Zul dah potong tali pusat, which yang aku pun taktau macam mana rupa tali pusat kita sebenarnya, 1 of the sister ambik baby untuk bersihkan dia... and tiba2 aku dengar suara baby nangis... Ya Allah... I can't imagine... seriously.... Ingat sampai ke harini...
Alhamdulillah, even kena vacuum, kepala baby aku tak lonjong and baby pun tak ada cry teruk sebab sakit... Alhamdulillah... Syukur...

Oh, not to forget, sesi jahit menjahit boleh rasa yeeeee... walaupun kau took epi, walaupun ada yang kata tak rasa apa, walaupun................... whatever...
Semua hanyalah tipu belaka... Sakit?
Rasa pedih2 then ngilu2 gitu... Ada aku baca, konon lepas bersalin, pandang baby terus tak rasa kena jahit tu... nehi nehi... tak baik tipu tauuuuu...
Tengok baby, yes... rasa sedang dijahit? YES!

Okay, so sambil2 doctor jahit baju, aku pandang baby aku... lepas dah bersih, Zul angkat untuk diazankan... Seeeee... dia yang first dapat angkat...
Okay, Zul segan dengan nurse and doctor, so dia toleh kebelakang sikit... I can't really see...
Apa yang aku tahu, Zul cried... That tears......... precious my son...
Then only after that, Zul passed kat aku... Pffftttt...

Nahhhhh...

Zafril Mikael Bin Muhammad Zulfadhli
21st July 2014 - 1650PM
Kiwi Vacuum
Prince Court Medical Centre

That's me... Trying to be cool and all...

HOW I REALLY WISH I CAN ASK ONE OF MY SISTER TO BE IN THE ROOM TO RECORD EVERYTHING.

Welcome to parenthood, Aileeza and Zul :)