Try Click Here!

Thursday, July 30, 2015

Mika turns ONE!

Ni mulalah nak emo ni... last week, 21st july, my one and only son turns 1! Weyh, setahun yang lepas somebody came out from my tuttt tuttt... hahaha...
Who knows a girl like me can become a mother! Even aku sendiri pun x percaya... yela... diri sendiri pun x betul, pastu ada anak... itu yang paling aku takut sekali... aku takut aku tak dapat didik anak aku dengan betul...
Every mother in the world wants the best thing in life for their children, including myself... walaupun memang banyak parents aku bagi macam macam but to hold them from bot giving pun susah jugak because this is their first grandchild and the only boy in our family... they INSISTED!
A year older and i hope my son will become a year wiser. Ni nak mai dah part nak puji anak ni... yela... anak sendiri kan, siapa lagi nak puji kalau bukan maknya...
Mika memang sangat senang untuk dijaga... Alhamdulillah... bangun pagi2, senyum... dalam mamai pun boleh senyum... kalau mommy daddy kat sebelah still tidur pun dia diam je... tak ada nak nangis ke, bangun lompat katil ke... tapi bila agak agak dia dah boring, mula la dia cakap uuu aaa uuu aaa... paling kelakar bila kadang tu aku dah sedar dia dah bangun, then saja la aku buat buat still tidur... tapi aku perati je... nanti dia main dengan tangan dia, dia dok uuu aaa uuu aaa... menyanyi la kot tu..  pastu dia bangun duduk... then dia panggil la kitorang... kejut bangun... pastu puk puk puk pukul badan or muka sebab nak kejut punya pasal... tak bangun jugak? Dia panjat kitorang... hahahaha... kadang tu dia nampak jugak mata aku dah sedar, aku buat buat tutup muka, japgi dia tarik bantal... macam mana laaaaaaa x geli hati weyh... hahahahaha... mika kalau x sihat je baru dia akan bangun terus merengek... anakkk anakkk...
Sekejap aje rasa dah setahun... sekarang mika baru boleh meniti... nak datang ke dapur tu dia nak jalan, tapi kene pegang... kalau jalan sendiri takat 3, 4 tapak je then jatuh... it's okay sayang... try lagi ya... gigi mika tumbuh cepat... 5 bulan dah tumbuh dah tapi still belum boleh cakap... tapi pok pek pok pek dok uuu aaa uuu aaa... hahahaha...
Okay... nak sambung basuh baju... hahahahahaha... bapak lah spoil terukkk ending ni... byeeeeeee

Friday, June 26, 2015

Positive vibe :)

Aku bukan nak agung2kan company baru and buruk2kan company lama... but to tell you the truth, my current company is wayyyyyyyy different (well, i want to say better but sokayyy) than my previous one...
Ramai nak follow aku ikut kerja IKEA but 1 thing yang aku tengok, if you don't have the values that IKEA wants, kau speaking A sekalipun, tetap kau takkan dapat... IKEA sangat2 mementingkan the 10 values dalam diri every staff...

1- humbleness and willpower.
2- togetherness and enthusiasm.
3- simplicity.
4- accept and delegate responsibility.
5- daring to be different.
6- leadership by example.
7- constantly being on the way.
8- cost consciousness.
9- striving to meet reality.
10- constant desire for renewal.


Even masa interview pun, diorang akan tengok semua ni. You just have to be yourself. Cara interview memang sangat casual. Kalau boleh nak kau comfortable. And surprisingly, benda ni semua, automatically will change yourself & yourlife, in this case, myself & my life.
Beside being 1 of the most stable company in the whole wide world, world okay, not just Malaysia, aku selalu terperanjat sendiri how loyal some or most of the co workers yang stay dengan company for many years. Yang almost 20 years pun ada tau.
There were few people tanya aku "lepas IKEA, plan nak pergi mana?"
And my answer was, "for now, I think this is my pitstop". Even if it's not just "for now", I still think that this is my pitstop. Well, before join IKEA pun dah memang suka IKEA kan and the company is doing good, the pay is good, the environment is good, everything is good so why not?

I can feel the positive vibe.
(okayyy, I admit there will always be the negative people of course, in IKEA also but hey, this kind of people is everywhere though) but you yourself can feel the different.
If you choose to feel and be in the positive vibe area, then you will feel the goodness in it. But if you choose to be in the negative vibe, then it's up to you.
Me? I choose to stay away from those negative people and negative vibe and negative thinking and whatever I think is negative. It's not going to do any good to me, right?
This is the start of my new journey, my new life and I will not going to face whatever I'm facing at my previous company. What for? At the end, akuuuuu jugak yang stress nanti, kan?

So, be positive people. You will be surprise by the outcome.
Just ignore all those negative thinking people or their behaviour.
You will be less stress and more happy.

Apply this to yourlife "I DON'T GIVE A SHIT" and be happy :)))))