Try Click Here!

Friday, June 26, 2015

Positive vibe :)

Aku bukan nak agung2kan company baru and buruk2kan company lama... but to tell you the truth, my current company is wayyyyyyyy different (well, i want to say better but sokayyy) than my previous one...
Ramai nak follow aku ikut kerja IKEA but 1 thing yang aku tengok, if you don't have the values that IKEA wants, kau speaking A sekalipun, tetap kau takkan dapat... IKEA sangat2 mementingkan the 10 values dalam diri every staff...

1- humbleness and willpower.
2- togetherness and enthusiasm.
3- simplicity.
4- accept and delegate responsibility.
5- daring to be different.
6- leadership by example.
7- constantly being on the way.
8- cost consciousness.
9- striving to meet reality.
10- constant desire for renewal.


Even masa interview pun, diorang akan tengok semua ni. You just have to be yourself. Cara interview memang sangat casual. Kalau boleh nak kau comfortable. And surprisingly, benda ni semua, automatically will change yourself & yourlife, in this case, myself & my life.
Beside being 1 of the most stable company in the whole wide world, world okay, not just Malaysia, aku selalu terperanjat sendiri how loyal some or most of the co workers yang stay dengan company for many years. Yang almost 20 years pun ada tau.
There were few people tanya aku "lepas IKEA, plan nak pergi mana?"
And my answer was, "for now, I think this is my pitstop". Even if it's not just "for now", I still think that this is my pitstop. Well, before join IKEA pun dah memang suka IKEA kan and the company is doing good, the pay is good, the environment is good, everything is good so why not?

I can feel the positive vibe.
(okayyy, I admit there will always be the negative people of course, in IKEA also but hey, this kind of people is everywhere though) but you yourself can feel the different.
If you choose to feel and be in the positive vibe area, then you will feel the goodness in it. But if you choose to be in the negative vibe, then it's up to you.
Me? I choose to stay away from those negative people and negative vibe and negative thinking and whatever I think is negative. It's not going to do any good to me, right?
This is the start of my new journey, my new life and I will not going to face whatever I'm facing at my previous company. What for? At the end, akuuuuu jugak yang stress nanti, kan?

So, be positive people. You will be surprise by the outcome.
Just ignore all those negative thinking people or their behaviour.
You will be less stress and more happy.

Apply this to yourlife "I DON'T GIVE A SHIT" and be happy :)))))

Wednesday, May 27, 2015

New journey :)

Kerja baru.. routine baru.. life baru..
Alhamdulillah, aku dapat kerja dekat IKEA.. ni dah almost a month dekat sana.. Macam mana IKEA? Panjang kalau nak cerita.. Aku bukan dekat store Damansara.. Aku untuk store baru dekat Cheras.. InsyaAllah in November.. Sekarang memang busy untuk build up store.. That's why konon kata sempat nak blog tapi sebenarnya tak sempat.. huhuhu..

Aku tak kerja dekat office, aku dapat position untuk operation jugak.. Hahahaha... memang dah ditakdirkan aku ni kerja operations kot.. huhuhu.. for the time being, store Cheras belum bukak, so kitorang dapat off days on the weekend.. seronokkkkkkk bak hanggg.. tapi for the time being je lah.. enjoy lah selagi boleh.. huhuhu.. pasni, takdok laaa..
Nanti bila store dah bukak, of course, bila kau kerja untuk operation, u cannot expect to get all your of days on the weekend lagi.. so alternate la kot.. but i don't mind.. bila kadang dapat cuti weekdays sebenarnya best sebab time tu you can do all things time tak ramai orang.. macam bayar bills ke, grocery shopping ke, service kereta ke.. seronok tau sebab tak semak dengan manusia..
For now routine aku, paling lewat 7.15 dah kena gerak pergi kerja sebab training in Damansara.. so nak beat traffic tu adalah sesuatu yang mencabar.. pernah sekali tu terlambat.. pukul 7.30.. menggagau jugak nak pergi kerja.. nasib baik sharp2 pukul 8 sampai.. Then pukul 5.30, kau takyah rasa serba salah untuk balik rumah.. wahahahaha.. takyah rasa "alamak, tak sampai hati nak balik" "alamak, takut la nak balik ".. sini, no no no..
Nak beat traffic time balik rumah? Kau takyah mimpi lah kalau keluar pukul 5.30 sharp pun, pukul 6 kau akan sampai. Nehi nehi nehi. So bersabarlah aku dalam kereta tu.. sekejap je ni.. walaupun terpaksa redah traffic, redah tol yang hamaigad, minyak yang bagaikan air hujan (cewahhh), nanti bila kat cheras, banyak gilos i saving tau.. wuhuhu..
Yang seronok, bila kau memang kerja kerja kerja.. and sedar2, oh.. dah petang.. wahahahaha.. apa perasaan kerja IKEA? Sat.. aku up 1 more entry.. ni tiba2 rajin.. jangan dihalang kerajinan yang tiba2 datang.. rare weyh.. bye..

mai la tegoq tegoq say hi hi :D